HTML

Igazi talján kálcsó

Olasz foci, amíg a készlet tart.

Friss topikok

Linkblog

Harcban a BL-ért

2011.05.05. 23:43 :: Miso

Csupán három fordulóval a  vége előtt még mindig 3-4 csapatnak van komoly esélye, hogy odaérjen a negyedik, BL-indulást jelentő helyre. Elég nehéz megjósolni, melyik csapat lesz a befutó, sokkal könnyebb azonban józanul mérlegelve megnevezni azt, amelyre az olasz labdarúgásnak jelenleg szüksége lenne, mint reprezentánsra a nemzetközi porondon.

Nem szorul bemutatásra a tény, hogy a Serie A elveszített egy BL-helyet, a működtetés tekintetében példaértékű, játékerőben viszont legalábbis megkérdőjelezhető Bundesliga javára. Mindez az UEFA logikátlan és igazságtalan koefficiensének köszönhető, melyben a 2009-es UEFA Kupa győztes Shakhtar több pontot szerzett Ukrajnának, mint az ugyanazon évben triplázó Barcelona Spanyolországnak.

Persze említhetnénk azon tényszerű adatokat is, melyek szerint rendre egy - nagyon ritkán két - német csapat élte túl a BL csoportkörét, míg a Serie A többnyire három együttest tudott felmutatni a kieséses szakasz kezdetén. A legutóbbi öt kiírásból kétszer olasz csapat vihette haza a trófeát, míg ez német gárdának legutoljára 2001-ben sikerült, a Bayern révén. Azon Bayern révén, amely igazából az egyetlen versenyképes német csapat, amennyiben Európa elitjéről beszélünk.

A fenti kitekintő után világossá válhat, hogy a következő kiírásban milyen fonos szerepe lesz annak, hogy erős csapatok képviseljék a Sere A-t nemzetközi porondon, az elveszített BL-hely, mielőbbi visszaszerzésének érdekében. Megjegyzendő persze, hogy mindez pont  az Európaliga miatt esett így, ahol a német csapatok rendre jól szerepeltek, míg az olaszok általában félválról vették a második számú európai kupát. Mndez ugyanúgy igaz az összes topligára, talán egyes spanyol középcsapatok kivételével, amit jól prezentál a Sevilla duplája és az Atletico Madrid tavalyi sikere. Olaszországban viszont teljesen lesajnáltnak számít a BL mostohatestvére, amire nagyon jó példa a Napoli esete, amely jónéhány kulcsemberét padoztatva lépett pályára a Villarreal elleni negyeddöntőben.

A jelenlegi rendszer mellett tehát fonots az is, hogy az Európaliga küzdelmeit komolyan vegyék az ott induló csapatok, illetve az is, hogy a BL-ben minél tovább jusson az ott induló, idén utoljára még négy gárda. Ez akkor lehetséges, ha a két kis- illetve középcsapat az Udinese és a Lazio lecsúszik a negyedik helyről, mivel esélyeik egy jó BL-szereplésre igen alacsonyak. Az Udinese az utóbbi hetekben mutatott gyenge játékával bebizonyította, hogy Di Natale és Alexis Sanchez nélkül messze nem ugyanaz a csapat. A nyáron továbbá rengeteg távozó várható, élen éppen Sanchezzel, akit nem kisebb csapatok szeretnének a soraikban tudni, mint az Inter, Manchester United, Chelsea, Barcelona vagy legújabban a Real Madrid. Az ő távozása még a BL-be való bejutás esetén is szinte biztosra vehető. Ami a Laziót illeti, a sasok jól haladnak az építkezéssel, Lotito elnők szoros gazdasági nadrágszíjas, lassan építkező rendszere ígéretes jövőt vetít előre, de éppen ezért nem teszi versenyképessé a csapatot két fronton jövőre.

A Juventus reményei igen halványak a negyedik helyre, továbbá a csapat gyökeres átalakítása várható a nyáron. A zebráknak jól jönne a BL-indulás, ami a dolog anyagi részét illeti, de jövőre a fő cél megint a Scudetto megszerzése lesz, hiszen az számít a legfontosabb trófeának, különösen a hosszú kihagyás miatt.


A calcio szempontjából tehát a Roma bejutása tűnik a leggyümölcsözőbnek. Az új tulajdonosi csoport európai élcsapatot kíván faragni a gárdából, amelyhez az alap már adott. Ehhez azonban szükség lesz néhány valóban jó igazolásra és egy tapasztalt edzőre, minekután Vincenzo Montella - noha csalódást nem okozott - nem tűnik elég jónak egy merész álmokat szövögető csapat irányításához.

Más kérdés persze, hogy a Roma mennyire érdemli meg az indulást, ha szezonbeli teljesítményét vizsgáljuk. A Lazio ugyanis mindenképpen a szezon egyik meglepetését szolgáltatta azzal, hogy végig a legjobb négyben tudott maradni, hovatovább a dobogós helyekért is sokáig harcban volt. Az Udinese ugyanakkor messze a várakozások alatt kezdte a szezont, annak második felére azonban olyannyira feljavult, hogy az egész bajnokság legszórakoztatóbb, legtámadószellemübb futballját produkálta. A Palermóval például gyakorlatilag felmosták a padlót a zebrák, amikor is 7-et vágtak 0 kapott gól ellenében. Palermóban.

Az olasz futball hosszútávú érdeke mindenesetre azt diktálja, hogy jövőre a BL-ben mindegyik csapat helytálljon, illetve, hogy az Európaligában olyan alakulatok induljanak, amelyek komolyan veszik a sorozatot. Nos utóbbiak létezése Olaszországban egyelőre nem bizonyított…

Végül álljon itt a négy, még esélyes csapat sorsolása az utolsó 3 forudlóra a táblázat elejével.

1. Milan    77 pont
2. Inter    69
3. Napoli    68
4. Lazio    60
5. Udinese    59
6. Roma    59
7. Juventus    56

36. forduló

Juventus - Chievo
Roma - Milan
Udinese - Lazio

37. forduló

Catania - Roma
Chievo - Udinese
Parma - Juventus
Lazio - Genoa

38. forduló

Juventus - Napoli
Lecce - Lazio
Roma - Sampdoria
Udinese - Milan
 

 

A Serie ABC tippje a negyedik helyre: Lazio

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://serieabc.blog.hu/api/trackback/id/tr842881120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása